28 Μαΐ 2010

Απόψε, επιτέλους, θα πάω στο Euro-Jazz

9μ.μ. Jorge Pardo - H Ισπανία φέτος μας στέλνει τον πιο σημαντικό - ή έστω τον πιο εξαγώγιμο Jazzman της ("κύριε πρέσβη, μας κακομαθαίνετε"). Εξαιρετικός σαξοφωνίστας (και φλαουτίστας), επιζών της δεκαετίας του '70 (εξ ου και η ατίθαση χαίτη), ο Χόρχε Πάρδο είναι ένας από τους πρωτεργάτες του "δημιουργικού διαλόγου" μεταξύ τζαζ και φλαμένκο, που αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Ιβηρικής τζαζ. Κι επειδή στην Ελλάδα το κοινό αγαπά το φλαμένκο, αυτή είναι μια σημαντική ευκαιρία να ανακαλύψει έναν μεγάλο μουσικό. Μπορεί να έχασα τα προηγούμενα βράδια, αλλά τουλάχιστον είμαι ελεύθερος για την πιο σημαντική από τις δωρεάν* συναυλίες του Euro-Jazz.10μ.μ. Filip Wojcjechowski Trio - Όποιος ενδιαφέρεται για πολωνική τζαζ, ξέρει να προφέρει το "Βοιτσεκόφσκι". Όποιος δεν ενδιαφέρεται, χάνει μια επαφή με μια πολύ πλούσια μουσική παράδοση, με πολλές παραφυάδες. Μια από αυτές - την συνάφεια της τζαζ με την "κλασική" μουσική - ερευνά εδώ και χρόνια αυτός ο πολύ κομψός πιανίστας που έχει βρει τον τρόπο να βγάζει από τον Σοπέν σουίνγκ (προσπάθησα να ακολουθήσω το σχήμα "βγάζω από τη μύγα ξύγκι", χωρίς επιτυχία - συγγνώμη). Όσοι βρεθούν στην Τεχνόπολιν εκείνη την ώρα, θα νιώσουν την ψυχή τους να αγαλλιάται. Εγώ θα παρακολουθώ από σχετική απόσταση, από το περίπτερο του Jazz&Τζαζ (όπου ελπίζω να με αφήσουν να πουλήσω παλιά τεύχη, μού αρέσει πολύ αυτή η ασχολία). 11μ.μ. Heavy Metal Brass Band - Μη χαίρεσαι, Homo Ludens, όταν ο Ντέιβιντ Λιντς και ο Θοδωρής Ρέλλος λένε "Heavy Metal" κυριολεκτούν: ξέρεις πόσο ζυγίζουν τα σαξόφωνα και γενικά τα όργανα μιας μπάντας χάλκινων πνευστών; Κατά τ' άλλα, αυτό το σχήμα, με ατμομηχανή δύο από τους πιο δραστήριους σαξοφωνίστες της Ελλάδας είναι όσο περιπετειώδες (και ελληνοκεντρικό) όσο φαντάζεσαι. Με όλον τον σεβασμό στους καταξιωμένους μουσικούς, τους έχω δει και τους δύο αρκετές φορές - ειδικά τον Ρέλλο, τα πρώτα χρόνια των Mode Plagal, τον κυνηγούσα όπου έπαιζε - οπότε εκείνη την ώρα μάλλον θα κατευθυνθώ προς το Canteen για μαροκινό κοτόπουλο......εκτός κι αν μου την σβουρίξει και ανηφορίσω προς το President, στο θαυμάσιο Pool Bar του οποίου παίζει κάθε Παρασκευή και Σάββατο ο δαιμόνιος Δημήτρης Βασιλάκης, με καταπληκτική θέα και φοβερή παρέα κάθε φορά. Απόψε μαζί του η μικρή Ολλανδέζα Λότε Γιάνσεν, μια καταπληκτική τραγουδίστρια, με όμορφη, πεντακάθαρη φωνή, που καταλαβαίνει ακριβώς τι τραγουδά (πράγμα όχι και τόσο συνηθισμένο). Την είδα πριν από δύο εβδομάδες και από τότε είμαι ορκισμένος φαν της.
* Η είσοδος στο φεστιβάλ είναι δωρεάν όλες τις ημέρες, πλην της Κυριακής 30/5, οπότε και το 10o European Jazz Festival of Athens θα κλείσει πανηγυρικά, με την συναυλία της Ρομπέρτα Γκαμπαρίνι, για την οποία σας έχω ενημερώσει εγκαίρως. Φροντίστε να εξασφαλίσετε εισιτήριο, γιατί στην μεν προπώληση κοστίζει μόλις 10€, ενώ την ημέρα της συναυλίας θα πάρει αύξηση 40% (!) και θα φτάσει τα 14€ - αμαρτία είναι να πληρώνετε κερατιάτικα.
ΥΓ. Τα (όχι και τόσο καλά) κρυμμένα mp3 τα έκλεψα φυσικά από το
CD που συνοδεύει το τελευταίο τεύχος του περιοδικού Jazz&Τζαζ - αγόρασέ το τώρα, για να βρεις πού θα πας (αν σ' ενδιαφέρει φυσικά)

Δεν υπάρχουν σχόλια: