11 Σεπ 2012

10 πράγματα που περιμένουμε (ποιοι;) από το νέο iPhone



Έφτασε λοιπόν η περίφημη αυτή εποχή του χρόνου που διάφορα geeks συντονίζονται σε streams που εκπέμπουν από την Silicon Valley και δείχνουν άλλα geeks να επιδεικνύουν γκατζετάκια με σήμα ένα δαγκωμένο μήλο. Η εποχή που όλοι οι συντάκτες τεχνολογίας και οικονομίας θεωρούν καθήκον τους να έχουν άποψη (και κάποια αποκλειστική πληροφορία) για την επόμενη γενιά των προϊόντων της Apple, προφανώς πιστεύοντας πως πρόκειται για μία ημέρα που πιθανόν να αλλάξει το μέλλον του κόσμου (δεν το έκανε, άλλωστε, στην παρουσίαση του πρώτου iPod, iPhone, iPad;). Η εποχή που όλοι οι κατατρεγμένοι από την οικονομική κρίση Έλληνες, αλλά όχι τόσο ώστε να μην σκεφτούν αμέσως την αλλαγή του παλιού τους iPhone με το νεώτερο μοντέλο, ανησυχούν για ποιες ακριβώς καινοτομίες θα φέρει αυτό και ανταλλάσσουν απόψεις –και προσδοκίες- για το πόσο πιο ευχάριστη θα είναι η ιδιαίτερη σχέση που έχουν αναπτύξει με την παλάμη τους (μην πάει ο νους σου στο πονηρό –εννοώ την παλάμη που κρατάει το iPhone) μετά και την παρουσίαση της νέας συσκευής.

Ναι, έφτασε η μέρα που η Apple θα παρουσιάσει το νέο iPhone. Η μέρα αυτή είναι η 12η Σεπτεμβρίου και στο εικαστικό του teaser της η εταιρεία αφήνει μια πρώτη υπόνοια για το τι θα μας δείξει αύριο. Το 12 του ημερολογίου αποκτά μια σκιά που μοιάζει περισσότερο με το 5. Τι άλλο 5άρι διαθέτει η Apple αν όχι το iPhone 5;

Ας δούμε, λοιπόν, 10 προσδοκίες για την αυριανή παρουσίαση και τα ξαναλέμε μεθαύριο, για να εξετάσουμε αν εκπληρώθηκαν ή όχι.

- Κατ’ αρχάς το όνομα. Ναι, το teaser παραπέμπει σε κάτι με τον αριθμό 5 στο τέλος. Αλλά, όπως έκαναν με το… “New iPad”, ίσως οι άνθρωποι της Apple να ετοιμάζουν μια έκπληξη και να το πουν τελικά New iPhone. Γιατί; Διάβασε παρακάτω και θα καταλάβεις.

- Ο σχεδιασμός: Νέος. Μιλάμε για redesign. Όπως έγινε με το iPhone 4 που προκάλεσε και τόσο ντόρο. Τι περιμένουμε; Κάτι πιο λεπτό. Κάτι πιο ψηλό. Και ίσως κάτι πιο φαρδύ. Κοινώς, ό,τι κερδίζει σε διαστάσεις οθόνης, το χάνει σε πάχος. Αυτό το λες καλό μάλλον.

- Η οθόνη: Προφανώς και αν αλλάξει ο σχεδιασμός και το μέγεθός του, τότε θα αλλάξει και η οθόνη του. Λέγεται ότι η ανάλυση θα φτάσει στο 640x1.136 pixels, πράγμα που –πολύ απλά- θα επιτρέψει μία ακόμη σειρά από apps να εμφανίζονται στην οθόνη! Επίσης, τα widescreen videos θα εμφανίζονται με λιγότερο μαύρο πάνω και κάτω.

- Το «πριζάκι»: Μια 8πινη σύνδεση αντί τις 30πινης που είχε ως τώρα θα σημάνει λιγότερο χώρο για να τον καταλαμβάνει η σκόνη, η βρώμα, η δυσωδία. Επίσης, όμως, θα σημάνει και ότι όλα τα παλιά σου γκατζετάκια θα είναι για πέταμα.

- Η σύνδεση 4G LTE: Δεν σημαίνει μόνο γρηγορότερη πρόσβαση στο Internet, αλλά και μικρότερη κατανάλωση μπαταρίας. Η Apple την χρησιμοποιεί ήδη στο νέο iPad, άρα λογικά θα την δούμε αύριο και στο νέο iPhone.

- O επεξεργαστής: Πιθανότατα θα είναι κι αυτός ολοκαίνουργιος. Δύο σενάρια παίζουν. Κάτι ακόμη γρηγορότερο από τον A5X του νέου iPad, πράγμα που θα κάνει το νέο iPhone πολύ φοβερό μηχάνημα λέμε! Ή μια μικρότερη εκδοχή του A5X, που δεν είναι και αργός επεξεργαστής, αλλά που θα ξενερώσει λίγο τους φανατικούς iPhoneάδες που τα iPad τα έχουν λίγο του πεταματού.

- Το λειτουργικό: Το iOS 6 είναι δεδομένο. Αυτό που δεν είναι δεδομένο είναι τι θα περιέχει το νέο λειτουργικό. Λέγεται ότι πολλές από τις νέες του λειτουργίες δεν θα είναι διαθέσιμες για τα πιο παλιά μοντέλα του iPhone.

- H Siri: Ναι, πάλι αυτή η άχρηστη ρομποτογκόμενα που σού λέει τον καιρό και την κίνηση και «όχι ευχαριστώ, δεν θα πάρω», όταν της μιλάς για σεξ και που μετά από περίπου 12 λεπτά χαβαλέ την βαριέσαι και μετά την ξεχνάς για πάντα. Η Apple επιμένει στη χρήση της και διαρρέει πως πια θα είναι ένα πολύτιμο βοήθημα για τους οδηγούς αυτοκινήτων.

- Το NFC: Τι είν’ τούτο πάλι; Δεν χρειάζεται και πολλή ανάλυση γιατί μάλλον δεν θα το δούμε στο νέο iPhone αύριο. Στην ουσία πρόκειται για μια τεχνολογία που μετατρέπει το smartphone σε πορτοφόλι και κάνει όλες τις συναλλαγές παιχνίδι (sic). Ανταγωνιστικές εταιρείες ήδη το χρησιμοποιούν, αλλά η τεχνολογία είναι ακόμη πολύ πίσω και λογικά η Apple δεν θα την βάλει στο παιχνίδι αν δεν είναι 100% σίγουρη (όπως ήταν, ας πούμε, με τη Siri, χε χε).

- Η κάμερα: Όλοι οι iPhoneοάγνοι ονειρεύονται την ημέρα που θα μπορούν να βγάζουν ακόμη καλύτερες φωτογραφίες χάρη στην φανταστική μηχανή του κινητού τους. Η κάμερα του iPhone 4S, πάντως, κάνει φοβερή δουλειά προς το παρόν και μάλλον η Apple δεν θα έχει προλάβει να φτιάξει μια εντελώς καινούργια (ούτε και θα έχει λόγο να το κάνει). Ίσως να πρέπει απλά να περιμένουμε μερικές αναβαθμίσεις στο ίδιο hardware.

(Γράφτηκε για το Jumping Fish)

Δεν υπάρχουν σχόλια: