11 Σεπ 2012

Τούρκικο εσείς; Δανέζικο εμείς!



Δεν ξέρω αν η διοίκηση της ΕΡΤ πείστηκε από το εξώφυλλο συνωμοσιολογικού περιοδικού με τη φωτογραφία του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή και τον τίτλο που πρόσταζε ντροπή στους νεο-Έλληνες που δεν σέβονται τους κόπους των προγόνων τους, πίσω στο τιμημένο 1821. Ξέρω, όμως, ότι αντί να προσθέσει ένα ευπώλητο «τούρκικο» στο πρόγραμμά της, προτίμησε να δαπανήσει ένα σημαντικό ποσό (εντάξει, όχι και τόσο: 3.000 ευρώ ανά επεισόδιο –θεωρητικά ένα υποτυπώδες, έστω, εμπορικό τμήμα μαζεύει πολλαπλάσια σε διαφήμιση) για μια σειρά από την Δανία. Το “Borgen” (σημαίνει Κάστρο), βέβαια, δεν είναι ό,τι κι ό,τι. Στα περσινά BAFTA βραβεύτηκε ως η καλύτερη διεθνής σειρά και προβάλλεται, εκτός από την πατρίδα του και την Μεγάλη Βρετανία, και σε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία.

Η σειρά είναι κάτι μεταξύ “West Wing” και “The Killing” (της προηγούμενης διεθνούς τηλεοπτικής επιτυχίας που έκαναν οι Δανοί). Πραγματεύεται την ιστορία της Birgitte Nyborg που με αναπάντεχο τρόπο ανεβαίνει στην εξουσία και γίνεται η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Δανίας. Το όνομα Borgen αναφέρεται στο χαϊδευτικό του παλατιού Christiansborg της Κοπεγχάγης που φιλοξενεί και τις τρεις μορφές της εξουσίας: το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, την δανέζικη Βουλή, αλλά και το γραφείο του πρωθυπουργού.


Στη Δανία έχει ήδη παιχτεί μία σεζόν, ξεκίνησε η δεύτερη, ενώ την άνοιξη του 2013 θα παιχτεί και η τρίτη και τελευταία. Κάθε σεζόν αποτελείται από 10 επεισόδια. Όταν είχε ολοκληρωθεί, μάλιστα, η πρώτη σεζόν, το NBC ανακοίνωσε ότι θα ετοιμάσει ένα αμερικανικό remake της σειράς (αλλά το πλάνο έχει κάπου χαθεί στη μετάφραση έκτοτε).

Επειδή ένα post για μια τηλεοπτική σειρά δεν είναι ένα αυθεντικό post αν δεν περιέχει και μερικά spoilers, ας παραθέσω εδώ μερικά (άρα ΜΗΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ αν αποφασίσεις όντως ότι θες να το βλέπεις από τον Οκτώβριο που ξεκινάει στη ΝΕΤ): Το όλο στόρι ξεκινάει –πού αλλού;- σε ένα κρεβάτι με ακόλαστο σεξ, τόσο ακόλαστο που ο ένας εκ των δύο παρτενέρ παθαίνει καρδιακό και πεθαίνει επιτόπου, αφήνοντας σε κοινή θέα έγγραφα που δεν θα έπρεπε να διαρρεύσουν.

Η δημοσίευσή τους, πάντως, έχει αντίθετο αποτέλεσμα για τον αρχηγό του κόμματος που τα χρησιμοποιεί, με αποτέλεσμα να γίνει το πάνω κάτω στις εκλογές και τελικά να μην βγει αυτοδύναμη κυβέρνηση και η Birgitte Nyborg να πάρει το δακτυλίδι της πρωθυπουργίας (ήταν αυτή που αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει τα περίφημα έγγραφα προς όφελός της αρχικά). Στο μεταξύ –και στο παρασκήνιο- το ζωντανό έτερον ήμισυ του αρχικού σεξ συνδέεται όλο και περισσότερο με τον άνθρωπο που ανακάλυψε τα αρχεία (όταν πήγε να την βοηθήσει μετά το καρδιακό του παρτενέρ της) και ο οποίος είναι spin doctor της νέας πρωθυπουργού. Για το αν θα στηθεί ερωτικό τρίγωνο, θα σε παραπέμψω στην τηλεοπτική σου οθόνη… Mέχρι τότε σού αφήνω την ατάκα του κριτικού του βρετανικού «Independent»: «Μα γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε τις δραματικές πολιτικές μας σειρές τόσο σέξι;»

(Γράφτηκε για το Jumping Fish)

Δεν υπάρχουν σχόλια: