12 Σεπ 2012

Ο νέος συνεργάτης του ομοφυλόφιλου Green Lantern είναι Μουσουλμάνος



Πριν τρεις μήνες, η DC Comics προχώρησε σε μια πολύ δυνατή μαρκετινίστικη κίνηση –και σε μια αποφασιστική υποστήριξη της διαφορετικότητας: ο Dan DiDio, ο εκδότης μερικών από τα πιο δημοφιλή κόμικς ανακοίνωσε σε ένα συνέδριο στα τέλη Μαΐου ότι κάποιος από τους σούπερ ήρωές του σύντομα θα «έβγαινε από την ντουλάπα». Για αρκετές ημέρες οι φίλοι των κόμικς γέμιζαν τα φόρουμ με εικασίες για το ποιος θα αναβαπτιζόταν ως γκέι. Οι περισσότεροι πίστευαν ότι ήταν η Wonder Woman που τόσο καιρό έκρυβε πως είναι λεσβία. Ουκ ολίγοι σχολίαζαν πως η σχέση Batman – Robin δεν θα μπορούσε παρά να είναι ομοφυλοφιλική. Αλλά τελικά ήταν ο Alan Scott, ο γνωστός μας Πράσινος Φανός (Green Lantern), ένας από τους πιο παλιούς ήρωες της DC Comics (από το 1940) που άλλαξε τις σεξουαλικές του προτιμήσεις μετά από 72 χρόνια.

Ο Alan Scott που ανακάλυψε το φοβερό δαχτυλίδι το οποίο τον μετατρέπει σε Πράσινο Φανό με σούπερ ιδιότητες είχε παντρευτεί δύο φορές όλα αυτά τα χρόνια –και έχει και παιδιά. Αλλά η DC Comics χρειαζόταν έναν γκέι χαρακτήρα, γιατί η Marvel λίγο πριν το καλοκαίρι αποφάσισε να παντρέψει τον Northstar από τους X-Men με τον φίλο του. Οι ιστορίες διαφορετικότητας δεν σταματούν εκεί. Πάλι με την Marvel να πρωτοστατεί, μετατρέποντας τον Spiderman σε σκουρόχρωμο, λατινοαμερικάνικης καταγωγής, ήρωα, η DC Comics έφερε δίπλα στον Green Lantern ένα νέο πρόσωπο, τον Simon Baz, αραβικής καταγωγής, μουσουλμάνο και πρώην κλέφτη αυτοκινήτων!

Στην πρώτη του ιστορία βλέπουμε τον Baz παιδί να παρακολουθεί την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους με μεικτά συναισθήματα, να μεγαλώνει στο Μίτσιγκαν όπου και ξεκινάει να δουλεύει σε ένα εργοστάσιο αυτοκινήτων (είναι παθιασμένος με την ταχύτητα), για να απολυθεί λίγο αργότερα και να μετατραπεί σε κλέφτη (αυτοκινήτων, εννοείται). Μέχρι που τον συλλαμβάνουν ως ύποπτο τρομοκρατικού χτυπήματος, όμως όχι μόνο την γλιτώνει, αλλά και αποκτά κι ένα από τα μαγικά δαχτυλίδια που τον βάζουν στην σούπερ ομάδα του Green Lantern. Στο δεξί του χέρι το τατουάζ που γράφει al-shuja'a (σημαίνει «θάρρος») συμβολίζει την απόφασή του να κατανικήσει τους φόβους του και να μετατρέψει την καταπίεση που ένιωθε τόσα χρόνια ως αραβικής καταγωγής μουσουλμάνος που ζει στις ΗΠΑ σε δύναμη.

Ωραία όλα αυτά DC Comics, αλλά εμείς βλέπουμε ότι είσαι πάντα ένα βήμα πίσω από την Marvel. Οπότε σε προκαλούμε να βγάλεις τον πρώτο σούπερ ήρωα με ειδικές ανάγκες (είναι και καλή εποχή τώρα, θα πάρεις έμπνευση από τους Παραολυμπιακούς Αγώνες) ή, τέλος πάντων, μια υπερηρωίδα που να μην είναι θεά και να μη φοράει φοβερά κορμάκια. Την Fat Woman, ας πούμε, με βάρος 150 κιλά που όταν τρώει ένα κομμάτι κέικ παραπάνω μετατρέπεται στην πιο γρήγορη γυναίκα του κόσμου. Ή κάτι τέτοιο, τέλος πάντων.

(Γράφτηκε για το Jumping Fish)


Δεν υπάρχουν σχόλια: