28 Μαρ 2013

The Besnard Lakes - Until In Excess, Imperceptible UFO


The Besnard Lakes
Until In Excess, Imperceptible UFO
(Ιανουάριος 2013)


Ορίστε μια μπάντα που θα έπρεπε να έχουμε εκτιμήσει πολύ περισσότερο. Και ορίστε οι λόγοι που δεν το έχουμε κάνει: Τόσο στο “The Besnard Lakes Are the Dark Horse” του 2007, όσο και στο “The Besnard Lakes Are the Roaring Night” του 2010, μας έπιαναν από το λαιμό και μας έκοβαν την ανάσα, για να μας αφήσουν ξαφνικά και να χαθούν όσο γρήγορα ήρθαν, αφήνοντας το ξάφνιασμά τους ανολοκλήρωτο. Στο τρίτο τους άλμπουμ επιστρέφουν για πρώτη φορά με ολοκληρωμένη συνταγή, με αρχή, μέση και τέλος, αλλά έχουν χάσει ένα πολύτιμο συστατικό στην πορεία.

Οι Besnard Lakes είναι από τον Καναδά, έχουν επικεφαλής ένα παντρεμένο ζευγάρι, αλλά οι ομοιότητες με τους Arcade Fire λήγουν κάπου εκεί. Οι Besnard Lakes είναι πολύ πιο ψυχεδελικοί, σκοτεινοί και αδιαφορούν για ξεσηκωτικούς ρυθμούς και arena rock ύμνους. Πιο κοντά στους My Bloody Valentine, ας πούμε, απ’ ό,τι στους U2, ή πιο κοντά στους Sigur Ros απ’ ό,τι στους Flaming Lips, γράφουν μουσική αργόσυρτη, ατμοσφαιρική και κάποιες ώρες δύσκολη.

Αλλά πάντα έχουν ένα στοιχείο ξαφνιάσματος, ένα ξέσπασμα που παίζει με το μυαλό σου όμορφα και σε κάνει να χαίρεσαι που μπορείς να τους εκτιμήσεις. Ή μάλλον είχαν. Στο τρίτο τους άλμπουμ, αυτό με τον ακατάληπτο τίτλο “Until in Excess – Imperceptible UFO”, το στοιχείο του ξαφνιάσματος χάνεται εντελώς στην προσπάθειά τους να παρουσιάσουν επιτέλους ένα ολοκληρωμένο σύνολο. Η επιτυχία, δηλαδή, στο πρώτο επίπεδο, σβήνει το δεύτερο και το τρίτο. Μελωδικό, ευκολόπιοτο και με φοβερή ατμόσφαιρα, θυμίζει πολύ έντονα Cocteau Twins (ή Dears που έχουν καταπιεί υπνωτικά).

Για όσους δεν τους γνώριζαν ως τώρα, και τους αρέσει αυτό το ύφος, το άλμπουμ είναι μούρλια. Όσοι τους γούσταραν από παλιά και περίμεναν το επόμενο (μεγάλο) βήμα, πάλι, μάλλον θα απογοητευθούν λίγο. Όντας ανάμεσα στους δεύτερους, ακόμη αμφιταλαντεύομαι μεταξύ του 6 και του 7 (στα 10), των δύο αριθμών όπου ως γνωστόν, η μονάδα μεταξύ τους έχει μεγαλύτερο κενό απ’ ότι μεταξύ του 5 και του 6 ή του 7 και του 8, ας πούμε...

(Γράφτηκε για το Jumping Fish)

Δεν υπάρχουν σχόλια: