4 Δεκ 2007

Δεκέμβριος στο Cotton Club: Sugar Foot Stomp

Κάνουμε ένα ταξίδι στο χρόνο, για να πραγματοποιήσουμε τη φαντασίωση κάθε φίλου της τζαζ: να περάσει μια βραδιά στο Cotton Club, στην καρδιά του Χάρλεμ, πίνοντας περίεργα ποτά από παράνομα αποστακτήρια.

Είναι γνωστό ότι η ιστορία της τζαζ γράφτηκε (και γράφεται) στα κλαμπ, τους χώρους όπου γεννιέται η μουσική κι έρχεται σε άμεση επαφή με το κοινό, όπου οι μουσικοί επικοινωνούν μεταξύ τους, παράγοντας τέχνη από την όσμωσή τους. Κι αν υπάρχει ένα κλαμπ που κατάφερε όσο κανένα να εκφράσει την «εποχή της τζαζ», αποτελώντας τον βιότοπο των πιο δημιουργικών μονάδων της μαύρης μουσικής, αυτό δεν είναι άλλο από το πασίγνωστο Cotton Club, του Χάρλεμ. Δεν είναι τυχαίο ότι ο θρύλος του παραμένει ισχυρός οκτώ δεκαετίες από την εποχή της ακμής του.

FLETCHER HENDERSON & his orchestra: Sugar Foot Stomp (03’04’’)
(Oliver)
Russel Smith, Bobby Stark, Rex Stewart (tp), Benny Morton, Claude Jones (tb), Russel Procope, Harvey Boone, Coleman Hawkins (sax), Fletcher Henderson (p), Clarence Holiday (g), John Kirby(b), Walter Johnson (d).
Recorded: New York, 29/4/1931

Ο Φλέτσερ Χέντερσον υπήρξε ο bandleader που εγκαινίασε το Κότον Κλαμπ. Εδώ, σε μια ηχογράφηση κάπως μεταγενέστερη της θητείας του στο κλαμπ, σε ένα κομμάτι που θα ήταν κλασικό και μόνο για την χαρακτηριστική κραυγή του Κόλμαν Χόκινς που προστάζει: “oh! Play that thing!”

Δεν υπάρχουν σχόλια: