20 Δεκ 2012

Τα 10 καλλίτερα metal άλμπουμ του 2012



Σε ένα τόσο ευρύ είδος και σε μια τόσο μεγάλη ηλικία (έχουν πια περάσει πάνω από 20 χρόνια από τότε που αποστήθιζα τα άρθρα του Metal Hammer και που γνώριζα το μικρό όνομα της συζύγου των drummer κάθε γερμανικής power metal μπάντας) είναι εντελώς αδύνατο να βγάλω μια αντιπροσωπευτική λίστα για το 2012. Οπότε κατέφυγα στις συγκρίσεις και ομαδοποιήσεις όσων ψήφισαν τα μεγάλα έντυπα και sites της metal σκηνής. Το γνωστό κόλπο, δηλαδή, όλων αυτών που ψηφίζουν και στην δική μας Βlogovision χωρίς να έχουν σχεδόν καμία προσωπική άποψη. Χε.

Αυτή είναι η δεκάδα που ανέδειξε ο μυστικός μου χεβιμεταλλικός αλγόριθμος:

10. Torche – "Harmonicraft"
Χαρούμενο, αντικαταθλιπτικό metal, με τις κιθάρες στο τέρμα και επιρροές από μπάντες όπως οι Mogwai ή οι Sunn 0))).







9. Periphery – "Periphery II"
Δεύτερο άλμπουμ για την πολλά υποσχόμενη progressive metal μπάντα από το Μέριλαντ. Συνεχείς εναλλαγές ρυθμού και υπέροχες μελωδίες.







8. Baroness – "Yellow & Green"
Το μόνο άλμπουμ της λίστας που πιθανότατα θα παίξει και στην δική μας Blogovision, συνδυάζει με τον καλύτερο τρόπο το metal με το folk και την ψυχεδέλεια, στην τρίτη προσπάθεια αυτής της σπουδαίας μπάντας να κάνει κάτι τέτοιο χωρίς να την πάρουν με τις λεμονόκουπες.





7. Krallice – "Years Past Matter"
10λεπτα έπη με τίτλους που είναι απλά η επανάληψη του γράμματος “i” (πράγμα που θέτει το μέγα ερώτημα: όταν τα παίζουν live, πώς διαβάζουν από μακριά στη setlist ότι το επόμενο είναι το “iiiiiiiii” και όχι το “iiiiiiii”»;) και συνεχείς κιθαριστικές επικαλύψεις.






6. Kreator – "Phantom Antichrist"
Οι πάλαι ποτέ θρύλοι του thrash συμπληρώνουν 30 χρόνια ιστορίας με τον καλύτερό τους δίσκο τις δύο τελευταίες δεκαετίες.








5. Testament – "Dark Roots of Earth"
Άλλη μια μπάντα από τα 80s. Bγάζει το καλύτερό της άλμπουμ τα τελευταία 15 χρόνια, για να έχει και κάτι νέο να παίζει στα πάντοτε δυναμικά τους live, που κάνουν τους thrashers να πίνουν νερό στ’ όνομά τους.






4. Pig Destroyer – "Book Burner"
Ίσως το καλύτερο άλμπουμ μιας από τις κορυφαίες grindcore μπάντες σήμερα.








3. Pallbearer – "Sorrow and Extinction"
Το ντεμπούτο της χρονιάς από την μπάντα που φαίνεται ότι θα ορίσει την έννοια doom metal στα επόμενα χρόνια.








2. Lamb of God – "Resolution"
Έβδομο άλμπουμ για τους ηγέτες του Groove Metal (και, βασικά, την κορυφαία metal μπάντα των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια), έκανε και εμπορική επιτυχία, είναι από αυτά που τα περίμενες και που δεν σε απογοήτευσαν. Και ο πήχης είναι ψηλά για τους Lamb of God.
1. Gojira – "L’ Enfant Sauvage"
Οι Γάλλοι βιρτουόζοι του death metal, σε ρυθμούς καταιγιστικούς, σε μια από τις πιο πολύπλοκες, αλλά την ίδια ώρα πιο προσιτές και ισορροπημένες δουλειές τους ως τώρα.

(Γράφτηκε για το Jumping Fish)

Δεν υπάρχουν σχόλια: