4 Δεκ 2012

Παρίσι, Κίνα


Είναι γνωστό ότι οι κινεζικές μαϊμούδες είναι οι καλύτερες. Κυρίως γιατί πολλές φορές κατασκευάζονται ακριβώς στο ίδιο εργοστάσιο με τα πρωτότυπα. Αλλά η κινεζική υπεροχή στη μαϊμουδιά αποκτά νέα στάνταρ με τη νέα μόδα που έχει πιάσει την αρχιτεκτονική του Ασιάτη γίγαντα. Πλέον ολόκληρες πόλεις γίνονται αντικείμενο αντιγραφής και χτίζονται στην Κίνα.

Με απλά λόγια, υπάρχει Λονδίνο, Παρίσι, Χάλστατ. Κάπου έξω από τη Σαγκάη και το Γκουαντόνγκ. Και κατοικούνται από εκατοντάδες χιλιάδες Κινέζους.

Κι έτσι ξαφνικά, οι νύφες της Σαγκάης μπορούν να φωτογραφηθούν στο Τροκαντερό με φόντο τον Πύργο του Άιφελ. Μόνο που αυτός δεν είναι ο Άιφελ των Παρισίων. Είναι ο Άιφελ του Τιαντουτσένγκ. Μιας πόλης όπου κατοικούν ήδη 100.000 Κινέζοι. Με τα μπουλβάρ της, το σηκουάνειων διαστάσεων ποτάμι της, τις στέγες με τα μπλε κεραμίδια και όλη της την παρισινή αίγλη.



Το Χάλστατ του Γκουαντόνγκ κόστισε κοντά στο 1 δις. δολάρια και είναι μια ρέπλικα της αυστριακής πόλης - Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Οι Αυστριακοί τα έχουν πάρει κάπως στο κρανίο, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι πλούσιοι Κινέζοι, ενθουσιασμένοι με το νέο χωριό που χτίστηκε πίσω στην πατρίδα, ανεβάζουν όλο και περισσότερο την αυστριακή πόλη στις τουριστικές τους επιλογές.

Το Λονδίνο, πάλι, δεν είναι παρά ένα προάστιο του Παρισιού. Της Κίνας. Το κινεζικό Λονδίνο. Η Thames Town, όπως την ονομάζουν. Βρίσκεται λίγο πιο πέρα από το Τιαντουτσένγκ και είναι φουλ στο κόκκινο τούβλο και τους κόκκινους τηλεφωνικούς θαλάμους. Δεν έχει το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πρωτεύουσας του Ηνωμένου Βασιλείου, πάντως. Οι περισσότεροι κάτοικοί του κυκλοφορούν με το ποδήλατο. 

(Γράφτηκε για το Jumping Fish)


Δεν υπάρχουν σχόλια: