25 Νοε 2013

10+1 άλμπουμ που δίνουν άλλη σημασία στο Νοέμβριο


Άτιμος μήνας ο Νοέμβριος. Όσον αφορά στη Blogovision τουλάχιστον. Εκεί που αρχίζεις να στήνεις τη λίστα σου (αν δεν είσαι τόσο ψυχαναγκαστικός που να τρέφεις ένα excel με τίτλους από την 1η του Γενάρη κιόλας), σκάνε οι νέες κυκλοφορίες λίγο πριν το deadline και σου ανατρέπουν τα πάντα. Από τη μία δεν έχεις χρόνο να ακούσεις προσεκτικά, από την άλλη ενθουσιάζεσαι με κάτι τόσο πολύ που είναι σαν να μην άκουσες ποτέ τίποτε άλλο μέσα στη χρονιά.

Τι θα κάνεις; Θα κουνήσεις προς τα κάτω όλη τη λίστα; Θα αντικαταστήσεις το ένα με το άλλο; Θα απελπιστείς και θα αποχωρήσεις; Μην ανησυχείς. Όλα θα είναι πιο εύκολα αν είσαι προετοιμασμένος για τις κυκλοφορίες του μήνα. Οι δέκα κορυφαίες και πιο πολυαναμενόμενες είναι αυτές που ακολουθούν. Κράτα μια θέση στην καρδιά σου (και στην 20άδα σου για την Blogovision) αν διαβάσεις κάτι που σού κινεί το ενδιαφέρον:

Jon Hopkins – “How I Live Now” OST
Δεν πήρε το Mercury, αλλά πήρε τη δουλειά για να γράψει το soundtrack της ταινίας “How I Live Now” και μαζί δωράκι την ευκαιρία να συνεργαστεί με την Bat For Lashes.

Sebastien Tellier – “Confection”
To έκτο άλμπουμ του Γάλλου συνθέτη θα είναι αποκλειστικά instrumental που μάλλον του ταιριάζει και περισσότερο. Στα ντραμς τον πλαισιώνει ο -The Good The Bad & The Queen, αλλά δεν ξέρουμε ακριβώς ποιος από τους τρεις- Tony Allen.

Lady Gaga – “ARTPOP”
Η μεγαλύτερη pop star της εποχής μας έχει πανέτοιμο το τέταρτό της άλμπουμ, που αν θυμίζει περισσότερο το εκρηκτικό της ντεμπούτο “The Fame”, παρά το “Born This Way” του 2011, τότε εύκολα θα πετάξεις από τη λίστα μας τις δακρύβρεχτες εντεχνίλες των αγαπημένων μας indie καλλιτεχνών και θα φωτίσει με ένα κλικ το 2013 μας.

The Fall – “The Remainderer EP”
Δεν ξέρουμε αν θα έχει τη διάρκεια και τον αριθμό των τραγουδιών που θα το καθιστά έγκυρο για την Blogovision, αλλά ως πρελούδιο του κανονικού τους άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει του χρόνου, θα είναι σίγουρα μια από τις κορυφαίες μουσικές στιγμές της χρονιάς.

Jake Bugg – “Shangri La”
Για το sequel του περσινού ντεμπούτου του που έφερε το όνομά του και έφτασε μέχρι και το Νο. 1 στην πατρίδα του, τη Μεγάλη Βρετανία, ο Bugg ταξίδεψε στις ΗΠΑ για να συναντήσει τον πολύ Rick Rubin ώστε να σταματήσει να μοιάζει στον Donovan και να αρχίσει να φέρνει σε Hendrix.

Wooden Shjips – “Back To Land”
Αισίως έφτασαν στο έβδομό τους άλμπουμ και οι φήμες λένε ότι αυτό έχει σχεδόν κανονική παραγωγή, δηλαδή μπορεί να ακουστεί και από πιο κοινά αυτιά. Όσο για τις αναφορές του, αυτές κινούνται από τον Eric Clapton ως τους Mazzy Star, όλα αυτά βουτηγμένα φουλ στην ψυχεδέλειά τους. Ακούστε το εδώ.

Cut Copy – “Free Your Mind”
Τώρα που οι MGMT δεν ακούγονται, μήπως ήρθε η ώρα για τους «MGMT του φτωχού» να δείξουν την πραγματική τους αξία; Ο Dave Fridmann, ο παραγωγός που μας χάρισε το “Oracular Spectacular” κάθεται πίσω από τις κονσόλες και υπόσχεται πολλά. Ακούστε το εδώ.

Eminem – “The Marshall Mathers LP II”
Πρόκειται για την ολική επαναφορά του κάποτε κορυφαίου ράπερ στον πλανήτη. Το ότι τιτλοφορεί τη νέα του δουλειά, προσθέτοντας απλά ένα «ΙΙ» στον τίτλο του κορυφαίου άλμπουμ που έβγαλε ποτέ, πριν 13 χρόνια, τέτοιου τύπου προσδοκίες γεννά.

Wu-Tang Klan – “A Better Tomorrow”
Ο συναγωνισμός πάντως για τον Eminem θα είναι τεράστιος, αφού επιστρέφουν στη δισκογραφία και οι θεοί της ραπ, 8 ολόκληρα χρόνια μετά το “8 Diagrams”.

MIA – “Matangi”
To τέταρτο άλμπουμ της ΜΙΑ είναι έτοιμο εδώ και καιρό, αλλά η δισκογραφική της το απέρριψε αρχικά επειδή ακουγόταν «πολύ χαρωπό». Τελικά μόλις πριν λίγες μέρες κατάφερε να βρει το δρόμο του. Μπορείτε να το ακούσετε εδώ.

+1 Bonus:

Britney Spears – “Britney Jean”
Ίσως να μην είναι το αντίπαλον δέος στην Lady Gaga, αλλά μπορεί και να είναι. Στο 2013, εξάλλου, έρχεται με ανεβασμένα τα credits χάρη στην κορυφαία κινηματογραφική σκηνή της χρονιάς, αυτή με το πιάνο και τα πολυβόλα στο “Spring Breakers”. Kυκλοφορεί στις 3 Δεκεμβρίου, μια μέρα μετά τα γενέθλια της Britney, αλλά λογικά θα έχει διαρρεύσει μέσα στο μήνα που διανύουμε τώρα.

(Γράφτηκε για το Jumping Fish)

Δεν υπάρχουν σχόλια: