2 Νοε 2013

Πώς το Gangnam Style αύξησε κατά 800% την τιμή της μετοχής μιας εταιρείας


H DI Corp. είναι μια σχετικά άγνωστη, μικρή κορεατική εταιρεία που ειδικεύεται στις δοκιμές υλικών για μικροαγωγούς. Συνδέεται δηλαδή άμεσα με την αγορά της πληροφορικής, χωρίς όμως να μπορεί να κινηθεί με δυναμική των κολοσσών της βιομηχανίας της. Είναι ένα μικρό γραναζάκι που και να εκλείψει, η μηχανή θα κινείται μια χαρά.

Κι όμως, από το 2012 η εταιρεία είδε την τιμή της μετοχής της να αυξάνεται κατά 800%. Ο λόγος δεν ήταν κάποια καινούργια μέθοδος δοκιμών ή κάποιο σημαντικό εύρημα που έφερε τα πάνω κάτω στον κόσμο της τεχνολογίας. Ήταν ένα τραγούδι. Όχι τυχαίο τραγούδι, μεν, αφού μιλάμε για το πιο επιτυχημένο κομμάτι της χρονιάς που πέρασε, το “Gangnam Style” του PSY, αλλά και πάλι: ήταν ένα τραγούδι.

Η σύνδεση είναι πιο απλή απ’ όσο μπορεί κανείς να φανταστεί. Όταν διέρρευσε η είδηση ότι ιδιοκτήτης της DI Corp. είναι ο πατέρας του PSY, οι επενδυτές έμαθαν και την άγνωστη εταιρεία, προεξόφλησαν ένα hype γύρω από τη μετοχή της, αγόρασαν στα χαμηλά της και άρχισαν να πωλούν με σημαντικά κέρδη λίγο αργότερα. Οι νέοι αγοραστές ήταν αυτοί στους οποίους τα νέα έφτασαν με μικρή καθυστέρηση: Οι οπαδοί του PSY και διάφοροι όψιμοι επενδυτές. Αλλά η ιστορία δεν έληξε εκεί. Η φούσκα συνέχισε να μεγαλώνει. Κάποιοι που έμαθαν ακόμη πιο αργά την είδηση, έσπευσαν να αγοράσουν με τη σειρά τους μετοχές της DI. Δεν τους ένοιαζε που η τιμή είχε ήδη πενταπλασιαστεί ή εξαπλασιαστεί. Αυτοί ήθελαν απλά να έχουν μετοχές του «μπαμπά του PSY».


Σύντομα άρχισαν να συρρέουν οι επενδυτές από το εξωτερικό. Κάθε φορά που κάποιο flash mob με μίμηση του χορού του PSY ανέβαινε στο YouTube, η τιμή της DI ανέβαινε κι άλλο. Η είδηση για την εταιρεία του μπαμπά του καλλιτέχνη γινόταν όλο και πιο γνωστή και χιλιάδες αδαείς με τις επενδύσεις έσπευδαν να αγοράσουν. Η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας, από 38 εκατομμύρια δολάρια που ήταν πριν το “Gangnam Style” έχει φτάσει σήμερα στα 272. Κάποια στιγμή, πριν ένα περίπου χρόνο, είχε πιάσει τα 334 εκατομμύρια δολάρια. Η τιμή δεν έχει ακόμη κατρακυλήσει στα προ σουξέ του PSY επίπεδα. Βασικά, απέχει αρκετά ακόμη από τα χαμηλά της. Το παρόν κείμενο ίσως να αποτελέσει μια αφορμή για έναν ακόμη ανοδικό κύκλο…

(Γράφτηκε για το Jumping Fish)

Δεν υπάρχουν σχόλια: