3 Σεπ 2007

Ευτυχώς που υπάρχει και ο Bruce Springsteen


Ποτέ δεν έχω χρησιμοποιήσει τον όρο "boss", όταν αναφέρομαι στον Bruce Springsteen - δεν πάει στη γλώσσα μου, πώς το λένε; Η αλήθεια όμως είναι ότι, τώρα που το σκέφτομαι, εκείνος ήταν η πρώτη μου επαφή με το ροκ, τότε που πρωτοέπεσε στα χέρια μου η κασέτα (γνήσια, κασέτα δισκογραφικής εταιρίας) του Born in the USA. Ήμουν 8-9 χρονών και μέχρι να βγάλω το δημοτικό δεν άκουγα τίποτε άλλο (εντάξει, άκουγα και Dire Straits και Scorpions - θεέ μου). Τα χρόνια που ακολούθησαν άκουσα και τα προηγούμενα αριστουργήματά του, και τα επόμενα, τσακώθηκα με τους γονείς μου για να με αφήσουν να πάω στη συναυλία για τη Διεθνή Αμνηστία (ήμουν "πολύ μικρός", αλλά από την άλλη γλίτωσα το Νταλάρα), άλλαξα μουσικά γούστα, πάντα όμως έχω μια θέση στην καρδιά μου για τον Bruce Springsteen. Πόσω μάλλον που παραμένει δημιουργικός και ακμαίος, που δεν έχει προδώσει ποτέ όσους τον σέβονται και τον αγαπάνε και γράφει ακόμα τραγούδια. Τα γράφω αυτά ενώ ακούω το Radio Nowhere, πρώτο single (πόσο '80s είναι αυτή η φράση) από το νέο του cd, που δεν θυμάμαι πώς το λένε και βαριέμαι να ψάξω. To κομμάτι κυκλοφορεί σε δεκάδες sites (ακόμα και στην ιταλική εφημερίδα Repubblica), ελεύθερο για downloading (νιώθω την ανάγκη να το επισημάνω, γιατί ο Homo Ludens, όπως όλοι οι θαυμαστές του Lars Ulrich, του ανθρώπου που έκλεισε το Napster, έχει ευαισθησίες σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας) και είναι ό,τι ακριβώς περιμένεις από τον Springsteen: ένα στιβαρό, συμπαγές πολιτικό ροκ τραγούδι, γεμάτο εικόνες καθημερινότητας και πανταχού παρούσα τη ματιά ενός μεσήλικα τραγουδοποιού που αγαπά τους ανθρώπους κι έχει θέσει τη βραχνή φωνή του στην υπηρεσία τους. Όσο έχει ακόμα όρεξη να γρατζουνά την Fender Telecaster του, είμαστε ασφαλείς.
υγ. Όποιος θέλει να βρει συνάφεια ανάμεσα σ' αυτό το κείμενο και εκείνο του Homo Ludens για τον Manson, είναι ελεύθερος να το κάνει. Εγώ πάντως δεν είχα καμία τέτοια πρόθεση.

10 σχόλια:

Homo Ludens είπε...

Καμμία συνάφεια απολύτως. Εσύ γράφεις για κάποιον που βγαίνει στο δρόμο και συζητά με την γειτόνισσα που συναντά στο μπακάλικο για την τιμή της ντομάτας, τον μπατζανάκη που έχασε στη φωτιά στην Αρτέμιδα, την κόρη της που έπιασε δουλειά σε καφετέρια. Θα έχεις μετρήσει κι εσύ ήδη 12 άγνωστες λέξεις για τον Μάνσον στην προηγούμενη πρότασή μου, ε;
(Δεν ξέρω τι λες εσύ, αλλά ο Λαρς είναι ο κορυφαίος ντράμερ όλων των εποχών!)

Nikos Fotakis είπε...

Ο κορυφαίος ντράμερ όλων των εποχών ήταν ο Max Roach, που μας άφησε χρόνους στις 16 Αυγούστου.

Homo Ludens είπε...

Μια τέτοια αντίδραση ήταν αυτό ακριβώς που περίμενα...

ci είπε...

Και ευτυχώς που είδα τον τίτλο και μπήκα.. συμφωνώ σε όλα και ειδικά στο

"Όσο έχει ακόμα όρεξη να γρατζουνά την Fender Telecaster του, είμαστε ασφαλείς."

Thank you!

Homo Ludens είπε...

Από τι είστε ασφαλείς καλέ; Από την "ασύμμετρη απειλή"; Έλα Εύα Λάσκαρη στον τόπο σου (υπενθυμίζω, έχει υπάρχει "Μις Πελοπόννησος")!

Nikos Fotakis είπε...

@homo ludens: αντιπαρέρχομαι τα περί εύας λάσκαρη - αυτό που με απασχολεί είναι ότι είμαι τόσο προβλέψιμος, αν και προς στιγμήν σκέφτηκα να αναφέρω τον Bonham αντί για τον Roach. Αυτό που κυρίως με προβληματίζει είναι η διαπίστωση ότι μπορεί να γράφω για ένα θέμα "α" και να κάνω ένα μικρό ασήμαντο σχόλιο "β" - το οποίο είναι αυτό που θα επιλέξεις για να σχολιάσεις. κάτι δεν κάνω καλά.

@citronella: καλώς ήρθατε - αν και νομίζω ότι έχουμε διασταυρωθεί και στο παρελθόν.

Homo Ludens είπε...

@ zelig: Ίσα ίσα που αυτό που κάνεις το κάνεις πολύ καλά. Εξαντλείς το κυρίως θέμα σου, σε βαθμό που δεν έχω κάτι να προσθέσω, και αφήνεις πάντα ένα μικρό παραθυράκι για να συνεχιστεί η κουβέντα, βάζοντας εκείνη την πολύτιμη παρενθεσούλα που θα με τσιγκλίσει να την πάω παραπέρα... (Μα είναι δυνατόν να πέθανε ο κορυφαίος ντράμερ της τζαζ και να μην του έκανες ένα έστω τόσο δα κομματάκι;)

Nikos Fotakis είπε...

ντρέπομαι, αλλά το έμαθα με δέκα μέρες καθυστέρηση. επιφυλάσσομαι πάντως...

ci είπε...

!!E τώρα είδα το προφίλ, ομολογώ ότι με μπέρδεψε η φωτογραφία!:)
Χαίρομαι που σάς ξανασυναντώ (δεν ήταν τυχαίο λοιπόν ότι συμφώνησα τόσο με το κείμενο).

Nikos Fotakis είπε...

@citronella:
τι εννοείτε "με μπέρδεψε η φωτογραφία"; με φανταζόσασταν αλλιώς;