4 Φεβ 2011

Red Alert: Προσβολή της αισθητικής


Rihanna - S&M

Δες προσεκτικά το πιο πάνω βίντεοκλίπ. Αν αντέχεις, φυσικά. Τι σε ενοχλεί περισσότερο; Το μαλλί "Vileda, τώρα και σε κόκκινο"; Το σκηνικό με τις κλειστοφοβικές διαστάσεις και τους αλλόφρονες κλακαδόρους που θα ήταν το σπίτι της Μπάρμπι, αν η Μπάρμπι ήταν η Αλίκη (της Χώρας των Θαυμάτων); Το γουνάκι ρακούν και το φόρεμα από αποκόμματα εφημερίδων; Το ρομποτικό κούνημα των κεφαλιών της ομάδας των ρεπόρτερ; Η παρουσία του γλοιώδους υποκειμένου που ακούει στο ψευδώνυμο Πέρεζ Χίλτον (έστω και σε ρόλο κανίς); Τα ζαλιστικά, φλούο χρώματα που γεμίζουν την οθόνη σου, σαν ένας ποταμός εμετού που προκλήθηκε από υπερβολική κατανάλωση τσιχλόφουσκας Big Babol; Τα απαρχαιωμένα innuendos με την αργόσυρτη κατάποση μπανανών και την εκστατική φραουλοληχία;

Η Ριάνα συμβολίζει με κάθε βήμα στην καριέρα της όλο και περισσότερο την κενότητα του εγκεφάλου μιας ολόκληρης γενιάς που έχει μεγαλώσει με το People και το Us, το E! Entertainment, τους Καρντάσιαν και τις αδελφές Χίλτον. Από το "έλα, έλα" και το φαλλικό σύμβολο της Ομπρέλας της πρώτης της επιτυχίας, ως το λολίτικο "λα, λα, λα" της τελευταίας, η εκνευριστική της φωνή μεταφέρει με μονοσύλλαβα μπαλόνια, τον αέρα που είναι η μοναδική ουσία που γεμίζει την ποπ σήμερα. Αφού η ποπ έχει γίνει απλά άλλο ένα παρακλάδι του gossip σύμπαντος. Αυτό είναι πια ο πυρήνας: ένα άναρχο ξεκατίνιασμα σε μια ξεπεσμένη γειτονιά μιας φτωχής πόλης. Όποια διαθέτει το πιο ροζ σπίτι είναι η βασίλισσα, αλλά τα χρώματα με τα οποία το έβαψε είναι φτηνά, ξεθωριάζουν γρήγορα και κάποια άλλη διεκδικεί αμέσως τον τίτλο. Το πανέξυπνο marketing των εταιρειών πίσω από την Lady Gaga βρήκε το σύμπαν αυτό κομματάκι απροετοίμαστο και τώρα όλες οι Ριάνες αυτού του κόσμου τρέχουν ασθμαίνουσες πάνω στα δωδεκάποντά τους να το ξεπατικώσουν. Αλίμονο, το περιττό βάρος του σκύλου - Πέρεζ Χίλτον, τούς κόβει λίγο από τον ρυθμό.

Ό,τι και να σε ενοχλεί απ' όσα παράθεσα παραπάνω, σίγουρα δεν θα σε εκνευρίζει όσο το ίδιο το τραγούδι. Τρισάθλια, πρωτοεπίπεδη μουσική, για τα μη εξοικειωμένα αυτιά των οκτάχρονων -και όσων επιθυμούν μια πνευματική ζωή επιπέδου δημοτικού σχολείου. Αλλά το χειρότερο με το φαινόμενο της ροζ λοβοτομής δεν είναι οι εκφράσεις του στα απόνερα της gossip τέχνης. Είναι ο τρόπος που το αντιμετωπίζουν οι ιερεξεταστές της ξεπεσμένης εκείνης γειτονιάς. Το "S&M" απαγορεύθηκε, λέει, ήδη σε 11 χώρες και έπονται κι άλλες. Ενοχλούν τα λόγια του ρεφραίν του: "Cause I maybe be bad, but I'm perfectly good at it. Sex in the air, I don't care, I love the smell of it. Sticks and stones may break my bones, but chains and whips excite me." Γιατί υπάρχει μια λεπτή κόκκινη γραμμή ανάμεσα στην δευτεροσύνη της Ριάνα και της κάθε Ριάνα και στο παράδειγμα που επιτρέπεται να δίνει στα εκκολαπτόμενα ριανοπουτανάκια.

Καλώς θα έκαναν, βέβαια, να το απαγορεύσουν παντού. Όχι επειδή είναι ξεδιάντροπο, ανήθικο και προτρέπει τον κόσμο σε ανάρμοστες πράξεις. Αλλά, καθαρά για λόγους αισθητικής. (Επίσης: ποιος της έχει πει της γελοίας ότι της πάει όλο αυτό το κόκκινο λουκ που έχει υιοθετήσει;)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

"Λογικα" θα πεις,οτι το εχει "καψει"..Ομως ειναι ακριβως το οτι εχουν μεινει ξωπισω απο τη Λαιδη Γκαγκά..Λες για την τελευταια.." Ήθελε σίγουρα την διασημότητα που απολαμβάνει τώρα, αλλά ήθελε να την πετύχει με αυτό το είδος μουσικής και με αυτήν την εντός και εκτός σκηνής παρουσία;..."..Πιθανον οχι,οπως επιχειρει και η Rihanna..Publicity να ΄ναι και οτι να ΄ναι..

Jad