20 Δεκ 2008

ΠΠC's #1: Portishead - Third

Best Albums of 2008: #1
Portishead
Third
(Mercury)

Από τον αριθμό 3 ίσως μόνο ο αριθμός 7 να έχει δύναμη πιο μαγική. Αλλά και πάλι. Μέχρι να μετρήσεις τα επτά θαύματα ή τους επτά σοφούς, να θυμηθείς ονόματα και τοποθεσίες, ο εγκέφαλός σου τηγανίζει επικίνδυνα τα κύτταρά του. Με το τρία τα πάντα είναι εύκολα. Εξ ου και η λατρεία των γραφιάδων, η απότιση φόρου τιμής, η αποθέωση με φράσεις ακριβώς σαν κι αυτή που αμέσως τώρα θα κλείσει με τελεία. Δύο κόμματα και μια τελεία περικλείουν την αγία τριάδα του θαύματος, την εκφραστική απλότητα και συνάμα την πληρότητα, το όλον ως το πιο απλό κι υπέροχο πράγμα που υπάρχει.

Η (ποπ, αλλά όχι μόνο αυτή) κουλτούρα αγκαλιάζει το 3 και απιθώνει στο βωμό του βιβλία, ταινίες, έργα τέχνης, μουσικά άλμπουμ, παρέες αλλόκοτων και τόσο διαφορετικών μεταξύ τους χαρακτήρων. Πόσο πιο μπερδεμένα θα ήταν τα πράγματα χωρίς "τον Καλό, τον Κακό και τον Άσχημο", χωρίς τις "Ακυβέρνητες Πολιτείες" του Τσίρκα, χωρίς το "Νονό" του Κόπολα; Κι αν οι Portishead αποφάσιζαν να λήξουν την καριέρα τους εδώ, κανέναν δεν θα ενοχλούσαν... 

Το "Third" κλείνει τον κύκλο που ξεκίνησαν να ζωγραφίζουν πριν 14 χρόνια με το "Dummy" και που γρήγορα γρήγορα είχαν φτάσει ως το μέσον του το 1997 με το "Portishead". Είναι η πεμπτουσία του trip-hop, ένα ερεβώδες κατασκεύασμα που απογειώνεται από τη μυστηριακή φωνή ενός μυθικού πλάσματος (η Μπεθ Γκίμπονς είναι μία από τις σημαντικότερες ερμηνεύτριες όλων των εποχών) και είναι γεμάτο πειραματισμούς που όμως καθόλου δεν ενοχλούν, δεν κρύβουν τίποτε το περιττό. Ακούγεται ως σύνολο και όχι μεμονωμένα -αν και μπορείς να ξεχωρίσεις, για παράδειγμα, το "Machine Gun" και να στοιχειώσεις μια και καλή τα όνειρά σου-, είναι την ίδια στιγμή ανθρώπινο και απάνθρωπο, χρειάζεται χρόνο και προσήλωση και -κυρίως- συνίσταται η αποφυγή του από ανθρώπους με ενδείξεις κατάθλιψης. Αν νιώσεις ότι σε παίρνει από κάτω, πάτα αμέσως "stop", άλλαξε γρήγορα το δισκάκι με το νούμερο 3 της λίστας μας, πάρε βαθειές ανάσες και προσευχήσου να μην έφτασε ο ιός πολύ βαθιά μέσα σου. Π.Χρ.

(Επίσης, ήμουν σίγουρος, πριν ξεκινήσω καν αυτή τη λίστα, ότι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά θα συμπλέαμε με τον gone4sure στα νούμερο 1 μας. Το καλλίτερό μου είναι και πάλι το χειρότερό του. Και αυτή είναι η πιο τρανή απόδειξη ότι αυτή η μπλογκοβίζιον είναι η γαμιστερότερη συνήθεια της ελληνικής μπλογκόσφαιρας και πρέπει να καθιερωθεί πανηγυρικά με βραβεύσεις live στο Mega -για να μην πω στο MTV...)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πάμε τα στοιχήματα από του χρόνου; Νομίζω ότι με τόα comebacks που έχουμε το 2009, σίγουρα θα συμπλεύσουμε στα αντιδιαμετρικά Νο.1 μας μια ακόμη φορά! Αν δεν συμβεί, θα πρέπει να μας προβληματίσει... LOL
Cheers!