16 Δεκ 2013

#05. Vampire Weekend - Modern Vampires Of The City


[Στο πλαίσιο της Blogovision 2013, το Πο Πο Culture! προσφέρει δωρεάν στους αναγνώστες του σύντομα μαθήματα ιστορίας και λαογραφίας]

Vampire Weekend: Αμερικανικό συγκρότημα, του οποίου το τρίτο άλμπουμ βγήκε το 2013 και ονομάζεται Modern Vampires Of The City.

Μάθημα της 16ης Δεκεμβρίου 2013: Οι βρυκόλακες.

Στο post για το Νο.20 (Rotting Christ - Κατά Τον Δαίμονα Εαυτού), ξαναέγραψα για τον Δράκουλα και τις λαϊκές παραδόσεις των Βαλκανίων. Οι Vampire Weekend και το φετινό τους άλμπουμ με υποχρεώνουν να επιστρέψω. Τα βαμπίρ (στα ελληνικά "βρυκόλακες" και στα ρουμανικά "στριγκόι") έγιναν μεν αγαπημένο στοιχείο της λογοτεχνίας του 19ου αιώνα και του σινεμά του 21ου, αλλά είχαν προϋπάρξει μια παρανοϊκή προκατάληψη με ακραίες, πολλές φορές, συνέπειες στην Ευρώπη.

Δεν είναι σαφές από που προέρχεται η λέξη βαμπίρ που πρωτοσυναντάμε στη Σερβία, τον 18ο αιώνα. Όλες οι γύρω περιοχές, πάντως έχουν μια παρόμοια τέτοια λέξη. Στη βουλγαρική, την τσεχική, τη σλοβενική και την κροατική δεν αλλάζει καθόλου, στις πιο ανατολικές σλαβονικές γλώσσες ηχεί περισσότερο σαν ουπίρ ή ουμπίρ που μοιάζει με μια παλιά τουρκική λέξη που σημαίνει "μάγισσα". Υπάρχει και μια άλλη θεωρία που συνδέει το βαμπίρ με το αρχαϊκό σλαβονικό ρήμα "βπέριτ" που σημαίνει σπρώχνω με βία.

Στη Δυτική Ευρώπη η μανία για τα βαμπίρ έφτασε όταν οι Αψβούργοι της Αυστρίας κατάφεραν επιτέλους να διώξουν τους Οθωμανούς από τα σύνορά τους και να εντάξουν την σημερινή Ουγγαρία και Σερβία στην επικράτειά τους to 1718. Οι τοπικοί θρύλοι για βρυκόλακες που ζουν πίνοντας το αίμα των ζωντανών εντυπωσίασαν τους Δυτικούς και -σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις- έγιναν τέτοιους είδους μανία που άνθρωποι καταδιώχθηκαν και εκτελέστηκαν ως βαμπίρ. Όταν μάλιστα ο Πολιντόρι έγραψε τον Vampyre και αργότερα ο Στόκερ τον Δράκουλα, επικράτησε για έναν αιώνα μια φοβερή βαμπιρομανία σε όλη τη Δυτική Ευρώπη.

Βαμπιρομανία ξαναέπιασε τον πολιτισμένο κόσμο τα τελευταία χρόνια χάρη στη σειρά ταινιών και λογοτεχνίας Twilight και στις τηλεοπτικές σειρές που απεικονίζουν μοντέρνους βρυκόλακες να ζουν ανάμεσά μας. Modern Vampires Of The City λέγεται και το τρίτο άλμπουμ των Vanpire Weekend που παρότι έχουν μια εμμονή με τα βαμπίρ στους τίτλους τους, κάθε άλλο παρά στοιχειωτική και σκοτεινή μουσική παίζουν.

Άκουσε όλο το Modern Vampires Of The City εδώ:



Η λίστα με τα καλλίτερα του 2013, μέχρι στιγμής:
05. Vampire Weekend - Modern Vampires Of The City
06. Arcade Fire - Reflketor
07. The Veils - Time Stays, We Go
08. The National - Trouble Will Find Me
09. Chvrches - The Bones Of What You Believe
10. Jagwar Ma - Howlin'
11. Gogol Bordello - Pura Vida Conspiracy
12. Anna Calvi - One Breath
13. Cults - Static
14. Josh Ritter - The Beast In Its Tracks
15. The Joy Formidable - Wolf's Law
16. Sigur Ros - Kveikur
17. Steve Mason - Monkey Minds In The Devil's Time
18. Foals - Holy Fire
19. Mazzy Star - Seasons Of Your Day
20. Rotting Christ - Κατά Τον Δαίμονα Εαυτού
21-30: Όσα έμειναν απέξω

Δεν υπάρχουν σχόλια: