[Στο πλαίσιο της Blogovision 2013, το Πο Πο Culture! προσφέρει δωρεάν στους αναγνώστες του σύντομα μαθήματα ιστορίας και λαογραφίας]
Εκκλησίες: Στα αγγλικά Churces. Γραμμένες με τον παλιό, λατινικό τρόπο: Chvrches...
Μάθημα της 12ης Δεκεμβρίου 2013: Η πτώση της Κωνσταντινούπολης το 1204 και η βασιλική του Αγίου Μάρκου στη Βενετία.
Το 1203 ένας τεράστιος βενετσιάνικος στόλος αποβίβασε τον στρατό των Σταυροφόρων έξω από τα τείχη της Κωνσταντινούπολης. Είχε πρώτα περάσει από τις δαλματικές ακτές, όπου οι Φράγκοι και οι Γερμανοί ιππότες "καθάρισαν" για χάρη της Γαληνοτάτης μια υπόθεση τοπικού αντάρτικου, για να αφοριστούν από τον Πάπα που έφριξε στην είδηση ότι οι άντρες που κάλεσε για να ξαναπάρουν την Ιερουσαλήμ από τους Μουσουλμάνος, τα έβαλαν αντ' αυτού με Χριστιανούς.
Γενικά, το όλο project είχε πάει χάλια από την πρώτη του μέρα. Ήταν θέμα logistics. Άλλα ζήτησαν οι Σταυροφόροι από τους Βενετσιάνους (που ανέλαβαν το κομμάτι της μεταφοράς, όντας η μεγαλύτερη ναυτική δύναμη της εποχής), άλλα τους έταξαν (τελικά συνέλεξαν το ένα τρίτο των χρημάτων που έπρεπε να πληρώσουν για να νοικιάσουν τα καράβια), αλλού κατέληξαν (έρμαια του Δόγη, που βλέποντας ότι δεν θα έπαιρνε τα συμφωνημένα, έκανε νέο deal, και χρησιμοποίησε τον στρατό των Σταυροφόρων στην ουσία ως στρατό της Βενετίας).
Η αλήθεια, πάντως, ήταν ότι στο θέμα της Κωνσταντινούπολης, μιας πόλης στην οποία η Βενετία είχε ειδικά εμπορικά προνόμια και σπέσιαλ περιποίηση, ακόμη και ο δόγης ήταν διστακτικός. Όμως οι έριδες των Βυζαντινών και η υπόσχεση του σφετεριστή του στέμματος ότι, αν οι Καθολικοί τον εγκαθιστούσαν στο θρόνο που του ανήκε, θα τους έδινε τον βυζαντινό στρατό για να βοηθήσει τον ελλιπή δικό τους στο θέμα της άλωσης της Ιερουσαλήμ, τελικά οδήγησαν τους Σταυροφόρους εκεί. Και μετά χάθηκε η μπάλα...
Η Πόλη έπεσε κατά τύχη το 1204, χωρίς να υπάρξει άλωση. Οι πύλες άνοιξαν κάποια στιγμή για να υποδεχτούν τους Σταυροφόρους σαν μπάτσους, όταν άγριες αναταραχές ξέσπασαν στο εσωτερικό της, αλλά εκείνοι, κουρασμένοι από ένα ταξίδι και μια πολιορκία χωρίς σκοπό, έβγαλαν τα απωθημένα τους πάνω στους άοπλους Ορθόδοξους και στις περιουσίες τους. Εγκαταστάθηκε κυβέρνηση καθολικών και οι Βενετσιάνοι, όντας αυτοί με τα μεγαλύτερα συμφέροντα στην περιοχή, στην ουσία τέθηκαν επικεφαλής.
Εκείνη τη χρονιά, πολλά από τα πλούτη της Πόλης μεταφέρθηκαν στη Βενετία. Η βασιλική του Αγίου Μάρκου ήταν μια εκκλησία που ξεκίνησε να χτίζεται το 828 δίπλα στο παλάτι του Δόγη, κάηκε το 976, ξαναχτίστηκε το 978 και άλλαξε ξανά μορφή όταν η Γαληνοτάτη άρχισε να γίνεται το πιο πλούσιο κράτος της εποχής, τον 11ο αιώνα. Η Βενετία έκανε "εισαγωγή" και αρχιτεκτόνων από την Ελλάδα που έδωσαν αυτό το μείγμα των ιταλικών και βυζαντινών στοιχείων που έχει η εκκλησία. Και, βέβαια, μετά το 1204, στολίστηκε με τους πιο σπουδαίους θησαυρούς από την Πόλη. Τα περισσότερα από τα μωσαϊκά, οι κολώνες, πολλές από τις αγιογραφίες, οι θύρες της βασιλικής μεταφέρθηκαν από την πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας που πια βρισκόταν στα χέρια των καθολικών.
Έτσι ήταν πάντα με τις εκκλησίες. Χτίζονταν πάνω από ναούς άλλων θρησκειών ή έκλεβαν στοιχεία, στολίδια, ιδέες απ' όπου μπορούσαν. Θεωρητικά ήταν οίκοι του Θεού, που μιλούσε για επί Γης Ειρήνη, στην ουσία ήταν τα τρόπαια των κατακτητών και οι καλύτερες ενδείξεις του πόσο μίσος και καταστροφή μπορούν να απλώσουν στον κόσμο οι θρησκείες. Οι εκκλησίες του 2013, τουλάχιστον, έρχονται με εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα. Οι Chvrches είναι -για μένα- η χορευτική αποκάλυψη της χρονιάς και το The Bones Of What You Believe ένα από τα πιο ανεβαστικά άλμπουμ που συνάντησα φέτος.
Άκουσέ το όλο εδώ:
Η λίστα με τα καλλίτερα του 2013, μέχρι στιγμής:
09. Chvrches - The Bones Of What You Believe
10. Jagwar Ma - Howlin'
11. Gogol Bordello - Pura Vida Conspiracy
12. Anna Calvi - One Breath
13. Cults - Static
14. Josh Ritter - The Beast In Its Tracks
15. The Joy Formidable - Wolf's Law
16. Sigur Ros - Kveikur
17. Steve Mason - Monkey Minds In The Devil's Time
18. Foals - Holy Fire
19. Mazzy Star - Seasons Of Your Day
20. Rotting Christ - Κατά Τον Δαίμονα Εαυτού
21-30: Όσα έμειναν απέξω
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου