[Στο πλαίσιο της Blogovision 2013, το Πο Πο Culture! προσφέρει δωρεάν στους αναγνώστες του σύντομα μαθήματα ιστορίας και λαογραφίας]
Γιάννης Φιλιππάκης: Ο frontman των Foals έχει καταγωγή από την Κάρπαθο. Στο Ανώι, στο μοναδικό μπαρ της πρωτεύουσας του νησιού που είναι υποφερτό το να κάτσεις και να πιεις ένα ποτό, το μουσικό πρόγραμμα με τα συνήθη hits των Rolling Stones, του Lenny Kravitz ή των Bon Jovi διακόπτεται μια στο τόσο από ένα τραγούδι των Foals, προφανώς γιατί ο DJ είναι κάποιος τριτοξάδελφος του Φιλιππάκη. Κάτι που αποτελεί μια υπέροχη εμπειρία.
Μάθημα της 3ης Δεκεμβρίου 2013: Ο Χαριεντίν Βαρβαρότσας και το τέλος της ενετικής ηγεμονίας στο Αιγαίο
Ο Χίζρ γεννήθηκε το 1478 στη Μυτιλήνη, στο χωριό Παλαιόκηπος. Ο πατέρας του ήταν ο Γιακούπ Αγά και η μητέρα του η Κατερίνα. Κατά πάσα πιθανότητα ήταν μισός Τούρκος και μισός Έλληνας, αλλά υπάρχουν πηγές που μιλούν και για αλβανική καταγωγή. Η Κατερίνα, πάντως, ήταν η χήρα του Ορθόδοξου παπά του νησιού. Ο Γιακούπ, πάλι, παίζει να ήταν Οθωμανός, παίζει να ήταν Έλληνας ή Αλβανός γενίτσαρος από τα Γιαννιτσά. Βρέθηκε στη Μυτιλήνη το 1462 όταν οι Οθωμανοί έδιωξαν τους Γενοβέζους και πήραν τον έλεγχο του νησιού. Βραβεύτηκε για τους ηρωισμούς του με ένα κομμάτι γης και έμεινε εκεί.
Οι τέσσερις γιοι του έγιναν όλοι ναυτικοί και, μετά από λίγο καιρό, πειρατές, που ήταν ένα από τα αγαπημένα σπορ της εποχής. Ο Χίζρ είχε για έδρα του τη Θεσσαλονίκη και από εκεί σάλπαρε μια στό τόσο για να να κάνει ρεσάλτο σε γενοβέζικα, βενετικά, αιγυπτιακά, αραγονέζικα και άλλα πλοία που περνούσαν από την περιοχή με προορισμό τα μεγάλα εμπορικά κέντρα της Πόλης, της Κριμαίας, της Κύπρου, της Αλεξάνδρειας ή της Μέσης Ανατολής. Όταν ο Αρούχ, ο μεγαλύτερος από τους γιους του Γιακούπ Αγά τα έβαλε με το Τάγμα των Ιπποτών της Ρόδου, διάφορα υψηλόβαθμα στελέχη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τον εξόπλισαν με πλοία, "νομιμοποιώντας" το έργο του. Σύντομα ο Χίζρ βρέθηκε στο πλευρό του. Οι επιτυχίες τους ήταν τέτοιες, που το Αιγαίο δεν τους χωρούσε πια. Βουλιάζοντας ή αρπάζοντας το ένα πλοίο μετά το άλλο σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, έφτιαξαν ένα τεράστιο στόλο και έζησαν την πιο μεγάλη τους στιγμή όταν απελευθέρωσαν την Αλγερία από τους Ισπανούς και εγκατέστησαν τον Αρούχ ως Σουλτάνο το 1517. Επειδή οι Ισπανοί θα έκαναν σίγουρα το comeback τους και θα ήταν πολύ δυνατό, ο Αρούχ προχώρησε σε ένωση της νεοαποκτηθείσας χώρας του με την πατρίδα Οθωμανική Αυτοκρατορία. Πράγμα που δεν τον βοήθησε και πολύ τελικά, γιατί οι Τούρκοι δεν πρόλαβαν του Ισπανούς, που μπήκαν τον επόμενο χρόνο στο Τιλιμσάν, νίκησαν τους άντρες του Αρούχ και σκότωσαν τον ίδιο.
Ως διάδοχός του, ο Χίζρ έγινε ως εκ τούτου Πασάς της Αλγερίας και με τη βοήθεια του τουρκικού στρατού πήρε πίσω το Τιλιμσάν και στην συνέχεια διέλυσε τον ισπανικό και τους στόλους των Γενοβέζων και των Βενετών όπου τους πετύχαινε. Φρόντισε να μεσολαβήσει, βέβαια, μεταξύ των Γάλλων και του Σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή (του γνωστού), ώστε οι Οθωμανοί να έχουν έναν τουλάχιστον πολύ ισχυρό σύμμαχο στη Δύση. Ο Χίζρ ήταν πια γνωστός ως Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα και δεν ήταν πλέον ένας κοινός πειρατής. Σύντομα το οθωμανικό κράτος του έδωσε και τίτλο. Τον έκανε ναύαρχο του στόλου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Τα κατορθώματά του στη συνέχεια είναι μυθικά. Ηγήθηκε των ναυτικών επιχειρήσεων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά της Ισπανίας, του βασιλείου της Νάπολης και όσων μουσουλμανικών κρατών δεν είχαν ακόμη προσαρτηθεί. Κυρίως, όμως, ήταν αυτός που "καθάρισε" του Αιγαίο από τους Βενετούς, διαλύοντας το περίφημο stato da mar. Το 1537 κατέκτησε τη Σύρο, την Ίο, την Τήνο, την Αίγινα, τα Κύθηρα, τη Νάξο, αλλά την Κάσο και την Κάρπαθο. Η τουρκική κυριαρχία στο νησί κράτησε 375 χρόνια... Το 1912 το νησί πέρασε στα χέρια των Ιταλών, το '44 και επίσημα το '47 στο ελληνικό κράτος.
Στο "Holy Fire" ο Γιάννης Φιλιππάκης και οι Foals αναλαμβάνουν χρέη Μπαρμπαρόσα, στη "ναυαρχική" του περίοδο. Εγκαταλείπουν για τα καλά τον πειρατικό χαρακτήρα των δύο πρώτων τους άλμπουμ και οργανώνονται σε ένα pop σύστημα που τους δένει για τα καλά με το άρμα της διασημότητας. Με νέα, πιο σύγχρονα και περισσότερα όπλα, από απλοί Χίζρ γίνονται ηγέτες μιας κίνησης που θέλει να ταράξει τα νερά για τα καλά. Κάποιοι ίσως να αρχίσουν να νοσταλγούν την πρώιμη, πιο άγρια και ακοινώνητη περίοδό τους. Δεν είμαι ένας από αυτούς.
Άκουσε όλο το "Holy Fire" εδώ:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου