8 Δεκ 2013

#13. Cults - Static


[Στο πλαίσιο της Blogovision 2013, το Πο Πο Culture! προσφέρει δωρεάν στους αναγνώστες του σύντομα μαθήματα ιστορίας και λαογραφίας]

Cults: Indie Pop Rock ντουέτο από τη Νέα Υόρκη.

Μάθημα της 8ης Δεκεμβρίου 2013: Οι "άλλες" Δώδεκα Φυλές.

Για τις δώδεκα φυλές του Ισραήλ τα έγραψα όλα στο Νο.19 της φετινής Blogovision. Σήμερα θα ασχοληθώ με τις "άλλες" δώδεκα φυλές. Αυτές που ίδρσε ο Έλμπερτ Ιουτζίν Σπριγκς, πιο γνωστός ως Yoneq το 1971 στις δυτικές ΗΠΑ. Πρόκειται για μια "οικογένεια", μια αίρεση, στη λογική της φαμίλιας του Τσαρλς Μάνσον, χωρίς τους φόνους όμως. Στα βασικά πιστεύω των Δώδεκα Φυλών του Yoneq είναι ότι δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ Κόλασης και Παραδείσου, αλλά "Τρία Αιώνια Πεπρωμένα".

Ο Σπριγκς, όπως συνηθίζουν οι ηγέτες των διάφορων cults, ισχυρίζεται ότι είδε ένα όραμα μια μέρα που βρισκόταν σε μια παραλία του Λος Άντζελες. Μέχρι να ιδρύσει την "οικογένειά" του δούλευε σαν σχολικός σύμβουλος, αλλά και σαν κράχτης σε πανηγύρια. Συνδύασε τις δύο ιδιότητές του στην νέα φαμίλια του και μετά από μερικά χρόνια, ο κυριούλης με το λευκό μούσι ήταν ένας ζάπλουτος κοσμοπολίτης με σπίτια στη Νότια Γαλλία, τη Βραζιλία και σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ.

Πάγια τακτική του Yoneq είναι να μετακινεί το cult του σε νέα έδρα κάθε λίγα χρόνια, ώστε να αποφεύγει τον οποιοδήποτε έλεγχο. Ωστόσο, το 1984 οι αρχές μπήκαν στις εγκαταστάσεις της οργάνωσής του στο Βερμόντ και απελευθέρωσαν 100 μικρά παιδιά, έπειτα από καταγγελίες για κακομεταχείριση. Σήμερα η οργάνωσή του έχει εγκαταστάσεις σε πάνω από 30 σημεία σε όλο τον κόσμο.

Οι Cults, από τη Νέα Υόρκη, καμμία σχέση δεν έχουν στη μουσική ή στη θεματολογία τους με αυτό που δηλώνει το όνομά τους. Είναι ένα ντουέτο πρόσχαρο, ανεβαστικό, ξέγνοιαστο. Το ντεμπούτο τους, πριν από δύο χρόνια, ήταν το άλμπουμ που με είχε κάνει να χορέψω όσο ο,τιδήποτε άλλο εκείνη τη χρονιά. Το "Static" δεν είναι το ίδιο ξέφρενο, αλλά είναι σχετικά πιο σοφιστικέ και ώριμο, ένα υπέροχο δεύτερο άλμπουμ που βγάζει τη γλώσσα στο κλισέ "δύσκολο" που συνηθίζουμε να κολλάμε στο sequel που βγάζει κάθε hype μπάντα.

Άκουσέ το όλο εδώ:


Δεν υπάρχουν σχόλια: